Пауловния – дървото, от което нищо не се изхвърля

Паyловния – дървото, от което нищо не се изхвърля! – Интервю на собственика на Велбой ЕООД Боян Ангелов пред вестник Новият Глас.

Паyловния е дървото на бъдещето, което се оползотворява на 100% – от дървесината до листата и цветовете. Засаждането на плантациите с екзотичното китайско дърво, което вече е хит в САЩ и Австралия, са и отличен бизнес, носещ добри печалби. В България той прохожда едва от 2 години, но след Есенния панаир, където Паyловнията направи бум с щанда на „Велбой“ ЕООД, се очаква първия му разцвет и у нас.

„Досега наши клиенти са засадили 27 декара, за пролетно-есенната кампания имаме договорени още 100 декара. В резултат от сключените сделки в панаирната седмица у нас ще се появят други нови горички с Паyловния“, казва собственикът на пловдивската фирма Боян Ангелов.

Непретенциозното за отглеждане екзотично растение, което расте с 3 до 5 метра на година,
предизвика огромен интерес сред хората от мебелния бранш заради качествата на дървесината. Тя е без чворове и смолни джобове, гладка и наподобяваща на вид най-екзотичните и скъпи плоскости, установиха при огледа на мострите хилядите посетители на щанда. Еластична и влагоустойчива, тя не се напуква, не попива вода, което прави много икономично байцването и лакирането й. На практика тя не гние, затова я използват за производство на сауни, градинска мебел, подови настилки и сглобяеми къщи.
Дървоядите не нападат Паyловнията
заради големите количества танин, отделяни в дървесината, а не в листата като при повечето растения, обяснява Ангелов. Самият той вече се е убедил на практика в това, засаждайки първите си дървета в дворовете на приятели, в Куклен и по-високо в Родопите. Тази година е създал и 2 дка демонстрационна горичка между Труд и Строево, а в съседство – 10 дка разсадник за фиданки.
Фирмата му „Велбой“ е намерила своята ниша като свързващо звено между производителите на Паyловния и потребителите. Доста мебелни предприятия са заявили готовност да изкупуват дървесината на цени дори малко по-високи от тези на чамовата, казва Боян Ангелов. Производители на екопелети, също са проявили сериозен интерес да ползват като суровина клонестата маса и отпадната дървесина след разбичването на трупите.
Отглеждането на екзотичното дърво е изключително рентабилно – за 5 години дебелината на ствола му достига тази на 35-годишен дъб, сравнява Ангелов напречни отрези на двете дървета..
Инвестицията за засаждане на 1 дка е 500-600 лева,
а оптималната възраст за дърводобив е между осмата и десетата година, обяснява младият бизнесмен. Паyловнията е непретенциозна, единствените грижи при отглеждането й са поливките до втората година /по 20-30 литра на седмица/ и кастренето, за да се оформи хубаво стъбло. Почвите, подходящи за засаждане на екзотичното дърво не трябва да са кисели / с pH не по-ниско от 5,5/, да са пропускливи и подпочвените води да не са по-високи от 1,5 метра.
Бизнесът не е рисков, защото Паyловнията е с изключителна пожароустойчивост.
Китайското дърво пламва при температури над 400 градуса по Целзий, затова японците са го използвали за направата на ракли, в които са съхранявали кимона и семейни реликви, разказва собственикът на „Велбой“.
Листната маса на Паyловнията също се използва – за фураж на животни. Предстои да направим изследване и сертификация в Университета за хранителни технологии, за да докажем на невярващите, че
листата й са по-хранителни от люцерната,
казват от пловдивската фирма. В страните, където отглеждането на Паyловнията вече се превръща в печеливш бизнес, се използват дори красивите й виолетови цветове.
Съцветията са медоносни и допринасят за развитието на пчеларството. Използват ги и за чайове и сиропи за болести на черния дроб и жлъчката, както и за лечение на бронхити. Екстракти от тях се употребяват в парфюмерийната промишленост, а в испанските ресторанти сервират чашките, напълнени с крем, като суперделикатес, разказва Боян Ангелов, който е убеден, че китайското дърво е дървото на бъдещето и у нас.